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Executive Office 
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 CALIFORNIA STATE BOARD OF EDUCATION 

 
JULY 2012 AGENDA 

 
 General Waiver 

SUBJECT 
 

Request by San Jacinto Unified School District on behalf of San 
Jacinto Valley Academy Charter School for a waiver of California 
Education Code Section 48000(c) and (d) relating to the requirement to 
offer transitional kindergarten for the 2012–13 school year. State law 
requires each elementary or unified school district to offer transitional 
kindergarten to all eligible students.  
 
Waiver Number: 44-3-2012  

 
 Action 

 
 

 Consent 
 

 
RECOMMENDATION 
 

  Approval    Approval with conditions    Denial 
  
The California Department of Education (CDE) recommends approval with the following 
conditions: 
 
Should a parent/guardian whose child’s fifth birthday falls between November 2 and 
December 2 choose to enroll the child in San Jacinto Academy Charter School, they 
must be given the option to enroll in either: 

a) A combination class including transitional kindergarten students and 
traditional kindergarten students 

b) A traditional Kindergarten 
 
It is understood by the CDE that the San Jacinto Valley Academy has identified four 
children with birthdays in this range. 
 
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION 
 
In May, 2010, the State Board of Education (SBE) denied a request to waive California 
Education Code (EC) Section 48000(a), the requirement for admission to kindergarten. 
Currently, nine districts have submitted requests to waive EC Section 48000(c) and (d). 
However, no SBE discussion or action has occurred relating to waiving admission to 
transitional kindergarten. 
 
SUMMARY OF KEY ISSUES 
 
San Jacinto Unified School District on behalf of San Jacinto Valley Academy Charter 
School requests a waiver of EC Section 46300(g) relating to attendance for computing 
apportionments and of EC Section 48000(c) and (d), which relates to transitional 
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kindergarten. Senate Bill (SB) 1381 amended California EC to change the required 
birthday for admission to kindergarten and first grade and established a transitional  
kindergarten program beginning in the 2012–13 school year. 
 
Kindergarten: A child needs to be 5 by: 
 

First Grade: A child needs to be 6 by: 

December 2 for the 2011–12 school 
year 
 

December 2 for the 2011–12 school 
year 

November 1 for the 2012–13 school 
year 
 

November 1 for the 2012–13 school 
year 

October 1 for the 2013–14 school year 
 

October 1 for the 2013–14 school year 

September 1 for the 2014–15 school 
year and each school year thereafter 
 

September 1 for the 2014–15 school 
year and each school year thereafter 

 
Senate Bill 1381 requires school districts to establish a transitional kindergarten 
program. A transitional kindergarten is the first year of a two-year kindergarten program 
that uses a modified kindergarten curriculum. Children are eligible for transitional 
kindergarten if they have their fifth birthday between: 
 

• November 2 and December 2 for the 2012–13 school year; 
 

• October 2 and December 2 for the 2013–14 school year; 
 

• September 2 and December 2 for the 2014–15 school year and each school year 
thereafter. 

 
Senate Bill 1381, when passed by the Legislature, was a significant policy decision for 
California’s early learning system. First, it set a new state standard for traditional 
kindergarten admission, and second, it created a new developmentally appropriate 
transitional kindergarten offering to help better prepare older four year olds for success 
in kindergarten and later, in life. SB 1381 guarantees the placement of all children in 
kindergarten or transitional kindergarten and prevents the displacement of any child 
who would generally be eligible for traditional kindergarten. There are approximately 
45,000 children statewide who are born between November 2 and December 2 for the 
2012–13 school year. If children are denied admission to transitional kindergarten, they 
would be too old to enroll in state preschool and too young to enroll in traditional 
kindergarten. Because of this change in the entry date for traditional kindergarten, these 
children would have no educational options and would be required to wait an entire year 
to enroll in school. Additionally, these displaced children would be denied the unique 
educational experiences that the transitional kindergarten program provides. As the 
kindergarten age rolls back to eventually September 1 for the 2014–15 school year, SB 
1381 guaranteed that students affected by the new kindergarten entry requirements 
would not be displaced. Displacement of any child would create equity issues because 
some transitional kindergarten students would be allowed to enroll in schools within 
their districts while others would need to wait an entire year to enroll. 
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The State Superintendent of Public Instruction, Tom Torlakson, and the California 
Department of Education fully support transitional kindergarten and continue to move 
forward with the transitional kindergarten implementation plan for the 2012–13 school 
year. Under current law, transitional kindergarten is a requirement for districts and 
charter schools and is a fully funded general education program. 
 
While it would be optimal for each elementary school to offer a transitional kindergarten 
class, it is understood that San Jacinto Valley Academy Charter School has identified 
four students for the transitional kindergarten program during the 2012–13 school year. 
As a result, San Jacinto Valley Academy Charter School, would be required to offer 
these four students the option of enrolling in a transitional kindergarten class, a 
kindergarten class or a combination class of kindergarten and transitional kindergarten 
students.  
 
Because this is a general waiver, if the SBE decides to deny the waiver, it must 
cite one of the seven reasons in EC Section 33051(a). The state board shall approve 
any and all requests for waivers except in those cases where the board specifically finds 
any of the following: (1) The educational needs of the pupils are not adequately 
addressed. (2) The waiver affects a program that requires the existence of a schoolsite 
council and the schoolsite council did not approve the request. (3) The appropriate 
councils or advisory committees, including bilingual advisory committees, did not have 
an adequate opportunity to review the request and the request did not include a written 
summary of any objections to the request by the councils or advisory committees. (4) 
Pupil or school personnel protections are jeopardized. (5) Guarantees of parental 
involvement are jeopardized. (6) The request would substantially increase state costs. 
(7) The exclusive representative of employees, if any, as provided in Chapter 10.7 
(commencing with Section 3540) of Division 4 of Title 1 of the Government Code, was 
not a participant in the development of the waiver. 
 
FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE) 
 
Approval of this waiver would have no known fiscal impact. 
 

 
Attachment 1: Waiver Number and information regarding each waiver (1 page). 
 
Attachment 2: San Jacinto Unified School District (44-3-2012) General Waiver Request 

(3 pages). (Original waiver request is signed and on file in the Waiver 
Office.) 
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